Pressmeddelanden

STÄMNINGSHOT MOT REALTIDS JOURNALISTER

Affärsmannen Svante Kumlin har startat en rättsprocess i London mot Realtid och dess journalister, vilket är ännu ett exempel på så kallad "SLAPP" ("strategic lawsuit against public participation").

I flera artiklar under september-november har Realtid granskat en förestående börsnotering och försäljning av onoterade aktier i EEW. När Realtids reportrar Per Agerman och Annelie Östlund ställde frågor till Svante Kumlin svarade han med att skicka advokater från byråer i Storbritannien och Monaco på reportrarna och tidningens chefredaktör Camilla Jonsson. Detta trots att Realtids granskning baseras på digitala inspelningar och offentliga dokument.

Flera svenska redaktioner har genom åren drabbats av sådan förtalsturism och hotats med stora kostnader för att i England, på Irland och i andra territorier försvara yttrandefriheten i Sverige.

- Realtid står bakom publiceringen och vi kommer att försvara oss i domstol om det blir nödvändigt. Att söka sig till utländska domstolar, så kallad forumshopping, är ett sätt att skada oss som litet medieföretag ekonomiskt och vi är kritiska till att detta tillåts ske, säger Björn Hemmingsson, tf vd och styrelseledamot i Realtid Media.

- Våra reportrar har granskat en stor kapitalanskaffning på ett föredömligt sätt. Att då försöka runda det grundlagsfästa svenska utgivaransvaret genom att stämma Realtid, mig och reportrarna i London är inte acceptabelt. Det enda rimliga är att publiceringarna prövas i Sverige med mig som ansvarig utgivare, säger Camilla Jonsson, chefredaktör för Realtid.

- Det är skrämmande att som enskilda reportrar bli föremål för rättsprocesser utomlands när vi bara har gjort en relevant granskning och följt svenska lagar och pressetiska regler, säger reportrarna Annelie Östlund och Per Agerman.

Om Realtid Media AB

Realtid Medias målsättning är att bli den ledande leverantören av affärskritisk information till den svenska kapitalmarknaden inom områdena M&A, kapitalmarknad, finansiering och fondförvaltning. Realtid Media ger ut den dagliga ekonomisajten Realtid.se med cirka 75 000 unika besökare per vecka. Realtid.se blev i juni 2019 framröstad till Sveriges 2:a bästa ekonomisajt (Affärsvärlden/Financial Hearings)